Het is heel wat jaartjes geleden, met de Carolusschool uit Cothen gingen we met de bus naar Bunnik en sprong ik met kleren en al in het water om mijn diploma te halen en met succes. Even had ik een dejavu, afgelopen zaterdag, zag ik ons complete nieuwe meiden onder 23 voetbalteam, doorweekt een mooi resultaat binnenhalen.

Het viel even niet mee om 11 vrijwilligers aan de start te krijgen, door een enorme stortbui was de reservebank een mooi alternatief. Maar dan doe ik deze toppers tekort, wat een spirit zit er in dit bonte gezelschap van jonge speelsters en wat wordt er veel van deze jonge meiden gevraagd.

Stel je voor aan het begin van het seizoen, denk je in Cothen bij je cluppie SVF te gaan voetballen in een MO20 competitie als op het laatste moment toch te weinig speelsters blijken te zijn. Of je speelt in de MO17 van SVO Krommerijnstreek en ziet je collega speelsters uitstromen naar andere teams en blijft nog met 3 meiden over, of het ‘jongensteam’ van Bunnik’73 onder 17 heeft eigenlijk geen plek meer voor de 2 meiden die daar jarenlang samen hebben gevoetbald in een vriendenteam, wat nu?

Het overkwam Sofie, Kyona (15) Thaliya, Lotus, Myjon, Elvie, Amber, Anne, Jasmijn (16) Britt, Robin (17) Floor, Sophie (18) en Lynn (zaterdag 19 geworden!) En nu stonden ze daar allemaal op een druilerige zaterdagochtend op een grasveld in Bunnik. Tegenstander vandaag was Delta vrouwen 3. Ja je leest het goed, een vrouwenteam, gelukkig met nogal wat jongere meiden. Ons team bestaat niet alleen uit speelsters van 3 verenigingen, maar is als enige MO23 ook ingedeeld in een vrouwencompetitie. Voordeel voor ons is dat we hierdoor wat makkelijker gastspeelsters als de zusjes Schmeink (Sanne en Denise) en superwoman Nina kunnen inpassen.

De wedstrijd ging behoorlijk gelijk op, Delta Sports was een paar keer super gevaarlijk met hun 2 snelle spitsen en de paal, Nina maar vooral onze keepster Amber zorgden ervoor dat het lang 0-0 bleef. Aan de andere kant ook volop kansen voor ons, hun fysiek stevige achterhoede wist er voor te zorgen dat we hun keepster maar weinig aan het werk konden zetten. Het kon vandaag dus alle kanten op.

Inmiddels was onze reserve bank geheel gevuld omdat ook Kyona na een gastoptreden bij onze MO15 de gelederen kwam versterken. Sophie zat heerlijk in een hoekje en beloofde mij zelf aan te geven als ze zich weer kiplekker voelde, was ze ziek of was het toch wat laat geworden? Routiniers Denise, Sanne en Nina, namen deze piepjonge ploeg onder hun vleugels maar konden niet voorkomen dat we met een 0-1 achterstand de rust in gingen, ondanks dat ook wij de paal hadden geraakt.

“thuis” in Bunnik spelen heeft zo zijn voordelen, waar de houtense meiden besloten te blijven rusten op het veld, konden wij in de kleedkamer even wat droge shirts aan trekken en na een traktatie op kikkers (vast ritueel in Bunnik deze snoepjes in de rust) en limonade, waren we er weer klaar voor.

Het was duidelijk dat ze onze Nina met haar zevenmijlslaarzen direct zouden gaan afstoppen, dus ontstond er meer ruimte voor o.a. Floor, Elvie en Lynn op het middenveld, zij combineerden er op los en we kregen steeds meer de overhand. Onverzettelijke Robin, Anne, Lotus en Myjon schuwden geen duel en de strijd werd iets grimmiger. Ondanks dat bleef Jasmijn de rust zelve en nam aanvoerdster Britt haar team bij de hand. Totdat Nina toch dat ene gaatje vond en van afstand over de keepster van Delta de 1-1 aantekende.

Het werd spannender en spannender, grensrechter Rens had inmiddels een regenjack in ontvangst genomen en scheidsrechter Jolanda kon in de ogen van Delta niet veel goeds doen. Wij wisselden door en Sofie, Thalyia en Kyona loerden op hun kansje. Elvie verscheen voor de keepster en schoot maar net aan de verkeerde kant van de paal. Weer een uitval van Delta 1op1 op Amber af, ze maakte haar doel klein en wist deze 100% kans weer te keren, wat een koele kikker!

Kyona besloot dat ze naast haar linkerbeen ook gerust met rechts op de goal kan schieten en ja hoor 2-1! Hoorde ik het goed? Hans, Sophie wil er wel in hoor! Dat liet ik me geen 2e keer zeggen en direct haalden we onze matchwinnaar Kyona met 2 wedstrijden in de benen naar de kant. De krachten vloeiden weg bij Delta en Britt nam als een echte aanvoerder haar team bij de hand en zocht als geimproviseerde rechtsback gewoon ook de aanval op.

Daar klonk het eindsignaal! Ook dit duel sloten we winnend af en ondanks een kleine nederlaag tegen de huidige nummer 1, staan wij stevig op plek nummer 2 in de competitie. Wij gaan verder bouwen aan dit team, de meiden trainen voorlopig allen bij hun eigen vereniging of team. Ik realiseer me dat dit niet een ideale situatie is, maar aan de resultaten en de spelvreugde is dit niet te merken, wat een respect heb ik en met mij ons bestuur voor deze groep toppers, jullie hebben je ‘diploma’ dik verdiend!

Coach Hans

ps Jolanda en Rens bedankt voor de leiding en Coaches Delta voor de sportieve strijd!