Zondag 20 maart stond een pittige wedstrijd voor onze Meiden Onder 21 op het programma, een thuiswedstrijd tegen nummer 3 (maar wat mij betreft al jaren de beste ploeg in onze 5e klasse zondag) Domstad Majella. Door wat afwezigen, moesten wij een beroep doen op ons 2e team (bedankt Denise, Michelle en Bo) en een 2-tal jeugdspeelsters, Britt & Liwa (beiden al een wedstrijd op zaterdag gespeeld en Liwa ’s ochtends zelfs nog 2 uurtjes getraind bij FCU academy, strijders dus!)

Je leest het goed, MO21, zo noemen we consequent ons 3e vrouwenteam, een team dat vandaag een gemiddelde leeftijd van 19,4 jaar had (inclusief de 3 oudjes van vrouwen 2 ;-)). Helaas duurde de wedstrijd 10 minuten te lang voor ons.

Na een snelle 0-1, rechtten wij de rug en maakte notabene onze jongste speelster (Liwa) gelijk en verzorgde ze de assist op Jael, waarmee we met een 2-1 voorsprong de rust ingingen. De druk in de 2e helft werd dusdanig hoog dat de 2-2 terecht viel en in de 82e minuut moesten we door wat uitvallers helaas zelfs capituleren. Maar wat hebben we ze het lastig gemaakt! De tegenstander, die al jaren in dezelfde formatie speelt, was onder de indruk, natuurlijk koop je daar geen punten voor, maar laten we daar toch van genieten en met veel vertrouwen volgende week, met misschien nog wel een nog jonger team naar Hoogland afreizen.

Inmiddels heeft de KNVB ook de nieuwe plannen voor het nieuwe seizoen onthuld, om het meidenvoetbal weer een stimulans te geven, het loopt landelijk namelijk niet zo lekker. Mocht je interesse hebben in de plannen, lees ze dan hier!

Het advies dat ze geven is vooral de samenwerking met andere verenigingen te zoeken. Die behoefte is enorm, zo ontvingen wij afgelopen week het 6e!! verzoek om informatie in 3 maanden tijd, hoe je als club een SVO opzet. Uiteraard gaan we ook deze verenigingen (in het laatste geval HMVV, vv Hulsel, SDO’39 en Reusel Sport) weer helpen met onze kennis.

Naast samenwerking tussen verenigingen, introduceert de KNVB ook 9×9 voetbal voor MO13 t/m MO20. En inderdaad je leest het goed er komt een MO20 in plaats van MO19. Dit komt al aardig in de buurt bij onze MO21 insteek en onze doelstelling is gelijk; de stap van meidenvoetbal naar vrouwenvoetbal kleiner maken.

Het grote verschil met onze insteek is, dat de KNVB meiden langer in een jeugd competitie wil houden; zo’n MO20 kan daardoor worden gevuld met veel jongere meiden. Bij de MO21 denken we juist 180 graden anders; Eerder in een vrouwencompetitie, maar met leeftijdsgenoten in 1 team, vanaf minimaal 15 jaar tot 21 jaar. Kom je speelsters tekort, dan kun je wat oudere speelsters (zoals in ons bovenstaande verslag) toevoegen.

Onze ervaring met de MO21 is dat, het voordeel van met leeftijdsgenoten spelen, opweegt tegen het nadeel van tegen wat oudere speelsters spelen. Veel tegenstanders hebben bovendien ook jonge speelsters in hun team. Zo lijkt de MO20 constructie misschien dezelfde als onze MO21 insteek, maar is die verre van dat.

De praktijk zal natuurlijk uitwijzen of een MO20 competitie jonge speelsters gaat behouden, als ze alsnog de overstap moeten maken naar senioren voetbal, ook wij hebben de wijsheid niet in pacht. Een ding is zeker, wij gaan door op de ingeslagen weg en natuurlijk blijven we samenwerken met andere verenigingen.

Tenslotte, gooide Corona roet in het eten en konden we geen ‘SVO’ congres organiseren, om over dit soort zaken te spreken en discussiëren, maar wat SVO Krommerijnstreek betreft komt deze er binnen afzienbare tijd alsnog in samenspraak met andere SVO’s en de KNVB, de informatie behoefte is immers alleen maar toegenomen.